Kime HSG Tetkiki Yapılamaz? - Doç. Dr. Nurullah Doğan
Kime HSG Tetkiki Yapılamaz?

Kime HSG Tetkiki Yapılamaz?

Gebelik, Pelvik enfeksiyon, Aşırı kanama, Yakın zamanda geçirilen rahim veya tüpler ile ilgili ameliyat olması durumunda tetkiki ertelemek gerekir. Rutin kullanılan kontrast maddelerle daha önce kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon göstermiş olan hastalar için HSG tetkiki yapılmamalıdır. Ayrıca, bazı sağlık durumları ve özel koşullar da HSG tetkikinin yapılmasını engelleyebilir. İşte bu durumlar:

  • Gebelik: HSG işlemi, rahme kontrast madde enjekte edildiğinden, gebelik durumunda yapılması sakıncalıdır. Gebelik durumunda, fetal sağlığı riske atmamak için HSG tetkiki ertelenmelidir.

  • Pelvik Enfeksiyon: Aktif pelvik enfeksiyonlar, HSG tetkiki sırasında enfeksiyonun yayılma riskini artırabilir. Enfeksiyon tedavi edilmeden önce HSG yapılması önerilmez.

  • Aşırı Kanama: Adet dönemi dışında, aşırı vajinal kanama yaşayan kadınlar için HSG tetkiki yapılması önerilmez. Bu durum, işlem sırasında ek riskler ve rahatsızlık oluşturabilir.

  • Yakın Zamanda Geçirilen Rahim veya Tüplerle İlgili Ameliyatlar: Eğer hasta yakın zamanda rahim veya tüplerle ilgili bir cerrahi işlem geçirmişse, bu durumun iyileşmesi ve operasyon sonrası komplikasyon risklerinin değerlendirilmesi gereklidir. HSG tetkiki, iyileşme süreci tamamlanmadan yapılmamalıdır.

  • Kontrast Madde Alerjisi: HSG’de kullanılan kontrast maddelere karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar, alternatif yöntemlerle değerlendirilmelidir. Alerji öyküsü olan kişilere HSG uygulanmadan önce uygun önlemler alınmalıdır.

HSG tetkiki yapılmadan önce doktorlar, hastanın tıbbi geçmişini ve mevcut sağlık durumunu değerlendirir. Herhangi bir sağlık problemi veya risk faktörü varsa, tetkikin yapılabilirliği üzerinde karar verilir ve gerekirse alternatif değerlendirme yöntemleri önerilir.